Bustur 2003 til egnene omkring Hobro og Randers


Historisk Samfunds årlige udflugt fandt sted søndag den 24. august, med deltagelse af 50 personer. Målet for udflugten var egnen omkring Hobro- og Randers.

Efter en lang opsamling rundt i Amtet, blev der serveret kaffe og rundstykker i det fri ved Skov- og landbrugsmuseet Poulsensminde i Feldborg.

Undervejs til Hobro blev der kort fortalt om de områder vi passerede, Jeppe Aakjær i Fly, Højslev Stationsby, Ørslev Kloster, Hjarbæk Fjord og Virksunddæmningen. Den nye turleder fra 2004, Betina Agerbo blev introduceret for deltagerne ved at fortælle om de to købstæder vi skulle besøge, Hobro og Randers.

På Gasværksmuseet i Hobro fik deltagerne en rundvisning i bygassen, flaskegassen- og naturgassens historie, noget som næsten alle på turen selv havde været en aktiv del af, uden at kende den historiske baggrund.

Middagen bestod af den berømte æggekage på Hvidsten Kro, og selvfølgelig hørte vi om kroens spændende og dramatiske historie undervejs. Og når vi nu var på den egn, så kunne vi jo ikke undlade at besøge digterpræsten Steen Steensen Blichers grav i Spentrup, hvor vi bl.a. hørte om at ægteskabet med Ernestine ikke altid havde været den rene lykke for digterpræsten.

I Randers gjaldt besøget Kejsergaarden, en af byens gamle pakhuse, der er blevet bevaret ved at indrette den til håndværkermuseum. 20 af byens gamle håndværk er repræsenteret i huset. Efter en introduktion kunne deltagerne selv bese de mange værksteder, og ved reberbanen blev det gamle slogan, "hæng dem ikke i bagateller, hæng dem i Randersreb", måske lidt mere nærværende.

Eftermiddagskaffen blev indtaget på Hornbæk Kro i udkanten af Randers, inden turen atter gik hjemad, alt imens turlederen fortalte om Randers- købmanden Konsul Steenberg. Han var i 1870'erne særdeles aktiv i den østligste del af det nuværende Ringkøbing Amt, nemlig med tørveproduktion i Moselund, som desværre endte med at han gik fallit.


Turlederen takker af efter 5 dejlige år med udflugter i Historisk Samfund, og ser frem til nye udfordringer i redaktionsudvalget. Velkommen til Betina Agerbo, der har stor erfaring med den slags ture.

Freddy Boysen