Busturen 2002

Historisk Samfunds årlige udflugt fandt sted den 25. august. Turen havde plads til 58 af de omkring 80 tilmeldte. Det blev en koncentreret tur, hvor der ikke var plads til de store fordybelser, men nærmere må betragtes som inspiration til selv at opsøge de egne der var udflugtens mål.
Målet var egnene omkring Lemvig, Thyholm og Thy, og undervejs blev der givet en kort historisk redegørelse omkring det vi passerede.
I Lemvig besøgte vi Museet for Religiøs Kunst, hvor vi så den helt nyopsatte udstilling "Gru og glæde", hvor middelalderens store kunst mødes med kunst fra vores egen tid. Det var dog mere glæde end gru. Der blev drukket kaffe med den smukke udsigt over bugten ved Lemvig, dog lidt forstyrret af en regnbyge. Ved Gudum Kirke fortalte Anna Marie Touborg levende om både kirkens og klosterets historie, og på Remme Strand kunne deltagerne på egen hånd besigtige den fredede Åmølle.
Middagen blev indtaget på Oddesund Færgekro, hvor kromanden gav et kort resume af kroens og overfartsstedets historie. På Jegindø besøgte vi det gamle elværk, der nu er åbent for publikum, og der blev endda startet en gammel generator op, selv om der var knap med plads til så mange mennesker.
På vej til herregården Hindsels blev der fortalt om Ringkøbing- købmanden Peter Isager, der i 1751 forsøgte at gøre Hindsels til centrum for herrenhuternes trosretning. På herregården fortalte ejeren Askov Overgaard om slægtens historie på Hindsels.
Sluttelig blev der drukket kaffe på det lille museum i Heltborg på Thy, hvor deltagerne havde lejlighed til at se såvel Jens Søndergaards kunstværker, som Leo Estvad og Ellen Raadal, og den store jernalderlandsby bag museet.
Der var en dejlig afslappet stemning på turen, deltagerne hyggede sig, det gør, at alt besværet med at arrangere, er det hele værd, skriver turleder Freddy Boysen.